LAND VAN DE INCA's, INKARIJK, ECUADOR

Inca of Inka?

De correcte spelling in het Quechua - de oorspronkelijke Inka taal, is Inka, maar het meest wordt Inca geschreven in de spaanse spelling.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over onze Nationale Parken Tours, onze Galapagos programmas en de programmas vanuit onze Cofan en Cuyabeno Lodges: zoals onze Ronde Cuyabeno, en onze Cuyabeno Expeditie. Voor degenen die de fantastische natuur van Ecuador willen combineren met de beroemde cultuur van Peru, hebben we zelfs verlenging van 7 dagen Hoogtepunten van Peru. Hier vind je onze prijzen. Onze website geeft de beste informatie op het internet, want wij zijn vakbiologen met 40+ jaren ervaring. Je vindt hier honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken. Als je onze fotos mooi, of onze info nuttig vindt kan je anderen helpen die pagina ook te vinden door em te delen met onze meeschuivende "leuk" bar.  FB like

 

Incarijk Ecuador

Ingapirca is het noordelijkste grote monument van het Inkarijk, Ecuador, met de Tempel van de Zon als belangrijkste gebouw. Het is een ellipsvormige bouwwerk op een rots bovenop een berg. De Inkas hadden de Cañari Indianen pas een halve eeuw voor de komst van de Spaanse veroveraars aan zich onderworpen, en in feite is Ingapirca een gemengde vesting met zowel Inka als Cañari invloeden en dit is duidelijk zichtbaar aan de bouw. De stenen van de Inka-muren werden zodanig gehouwen dat ze precies in elkaar pasten. Het hoofdgebouw is in Inka-stijl gebouwd zonder cement, maar vele delen zijn in de Canarische stijl gebouwd, die wel cement gebruikten. Het Puma ontwerp van de stad en de halve maan vorm van de vestiging weerspiegelen de Cañari beschaving, terwijl de Sun tempel met haar Inka muren de Inka cultuur weerspiegelen. Net als in de meeste andere grote Inka ruïnes, werd er in Ingapirca ook een geavanceerd ondergronds aquaduct systeem gebouwd om water te distribueren voor de hele vestiging.

 

Op de top van de Tempel van de Zon staat er een klein gebouwtje, dat grotendeels vervallen is. Dat gebouwtje staat zo geplaatst dat tijdens de zonnewenden het zonlicht door het midden van de deuropening valt.  Terwijl het werkelijke doel van de site niet precies bekent is, moet de stad een militaire rol hebben gespeeld hebben als een fort in wat nu noordelijk Ecuador is en vanwaaruit Zuidelijk Colombia kon worden aangevallen.

 

Er wordt wel gezegd dat de Inka Yupanqui Túpac tijdens de expansie campagnes van het Inka rijk door zuidelijk Ecuador, de Cañari "Hatun Cañar" tribe tegen kwamen en de Cañari princess Paccha om strategische redenen gehuwd werd. Daaruit werd de Inka Huayna Capac in de stad van Pumapungo (tegenwoordig Cuenca) geboren en werd de samensmelting van de Cañari en Inka culturen beklonken. Op deze manier overheersten de Inkas de Cañaris maar legden zij hun geschillen op vreedzame wijze bij. De Canari mensen bouwden dit complex voor de Inka Huayna Capac. Ze gaven de stad een nieuwe naam en hielden de meeste van hun individuele gebruiken aan. Hoewel de Inka talrijker waren, eisten zij niet dat de Cañari afzagen van hun autonomie.

 

De godsdiensten van de Inkas en de Cañaris waren zeer verschillend: De Inkas waren zon aanbidders, terwijl de Cañari maan aanbidders waren. Verondersteld wordt dat de afgeronde vorm van de vesting de halve maan weerspiegelt. Waarschijnlijk was the ook een religieuse vestiging en hielden de bewoners er vele rituele feesten. Naar verluidt werden er tijdens die feesten grote hoeveelheden van de lokale gefermenteerde drank (chicha) genuttigd.

 

Het weer in Ingapirca verschilt nogal van de steden van Cuenca en Quito. Op 3180 boven zeeniveau is het klimaat er aanmerkelijk kouder, maar de patronen zijn vergelijkbaar: zon in de ochtend, terwijl de middagen vaak bewolkt worden en regenbuien je bezoek kunnen ondermijnen. Daarom organiseren wij de bezoeken in de ochtend, en zorgen we er voor dat je rond een uur of 2 uur weer terug bent in Cuenca, zodat je nog wat van koloniaal Cuenca kunt genieten, waar je minder afhankelijk bent van goed weer.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over onze Nationale Parken Tours, onze Galapagos programmas en de programmas vanuit onze Cofan en Cuyabeno Lodges: zoals onze Ronde Cuyabeno, en onze Cuyabeno Expeditie. Voor degenen die de fantastische natuur van Ecuador willen combineren met de beroemde cultuur van Peru, hebben we zelfs verlenging van 7 dagen Hoogtepunten van Peru. Hier vind je onze prijzen. Onze website geeft de beste informatie op het internet, want wij zijn vakbiologen met 40+ jaren ervaring. Je vindt hier honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken. Als je onze fotos mooi, of onze info nuttig vindt kan je anderen helpen die pagina ook te vinden door em te delen met onze meeschuivende "leuk" bar.  FB like

 

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Ingapirca UNESCO wereld erfgoed monument

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR:  Plattegrond Ingapirca, noordelijk Incarijk

Als een UNESCO Werelderfgoed monument is Ingapirca de afgelopen 4 decennia goed bestudeerd en het is een must voor elke Ecuador bezoeker.

De vestiging was ontworpen om het Cañari en het Incarijk en hun culturen samen te smelten. De vorm van de stad is ontworpen als een puma, terwijl de vestiging als geheel een halve maan zou voorstellen.

   

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR:  Vesting Incarijk: Ingapirca.

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Inca architectuur en stedebouw Ingapirca

Gezicht op de Ingapirca ruïnes.

   

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR:  Inca muur met deur Ingapirca, Ecuador

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR:  Koninklijk paleis met inca ontwerp Ingapirca

Ingapirca toont het samenvoegen van twee grote culturen: de Inka architectuur gebruikt perfect op maat gehouwen natuurstenen, bijna zonder ruimte er tussen.

 

De Canaris gebruikten veel minder strak-gevormde stenen waarvan ze muren metselden. Aan de linkerkant een Inka-muur met een Inka-deur en aan de rechterkant een Cañari gebouw van een adelijke familie.

 

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Middelbare school bezoek Ingapirca

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR:  Chamber op de Tempel van de Zon, Incapirca

De Ecuadoriaanse middenklasse families en scholen bezoeken steeds vaker hun culturele monumenten. Leraren nemen hun klassen mee op jaarlijkse schoolreisjes, zoals deze klas.

De kamer op de top van de Tempel van de Zon is zo georienteerd dat tijdens de zonnewende, op een bepaald moment van de dag, de zon door de smalle ramen viel om  heilige voorwerpen te beschijnen.

   

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR:  Offersteen op Ingapirca, noordelijk Incarijk

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Inca huisje, Ingapirca

 

De Cañari hadden verschillende systemen en riten voor hun begrafenissen. De steen in deze afbeelding toont de schaduw van een Puma tijdens de zonnewende. Beïnvloed door de Inkas, hadden ze huizen die in vorm leken og die van Machu Pichu, maar qua constructie van keien en leem gemaakt zijn, in tegenstelling tot de huizen in Peru, die uit gehouwen stenen zijn gebouwd .

 

INKARIJK ECUADOR: Kalendersteen, Incarijk

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Inca KalenderLAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Kalenderstenen Ingapirca

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Stenen Maanlicht kalender, Ingapirca

De Cañari hadden een geavanceerd kalender systeem, gebaseerd op de weerspiegeling van de maan in gaten die ze in rotsen hadden gebeiteld. De maan reflecteerde voor elke maan-maand jaar in andere gaten.

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Zonnetempel Incarijk

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Tempel van de Zon, Incarijk

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Zonnetempel met inca stijl muren

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Archeologisch UNESCO werelderfgoed monument, Ingapirca

 

Rond het middaguur veranderen de weersomstandigheden vaak snel. Deze foto's van de Inka Tempel van de Zon zijn  binnen een half uur na elkaar genomen. Toen we de site 45 minuten later verlieten om te lunchen, was er een miezerige regen en later hoorden we dat de zon niet meer terug kwam die middag. Daarom maken wij liever de excursies in de ochtend en zonder pauzes onderweg. Op die manier kan je nog van een plezierige middag in Cuenca genieten bij veel aangenamere temperaturen. Check hier voor het weer van Cuenca.

 

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Rotsgezicht Ingapirca

LAND VAN DE INCA's, INCARIJK, ECUADOR: Cañari ornament from Ingapirca at display in the National Museum in Quito

Boven: Een Canari sierad in het nationale museum in Quito.

Niet zo bekend, is deze gigantische rotswant in de vorm van een gezicht op de voet van de Tempel van de Zon. Hoewel gedeeltelijk natuurlijk, lijkt het er op dat de Cañari de natuur een handje geholpen hebben om er een gezicht van te maken.

 

Andere belangrijke monumenten van het van de INCA's, Ecuador, liggen in Cuenca.

LAND VAN DE INCA's, INKARIJK, ECUADOR

PARKS & TRIBES houdt kantoor in:

Calle Mariano Cardenal N74-153 & Calle Joaquín Mancheno Carcelen, Alto Quito

Email:

[email protected]

Skype: ecotravelworldwide