PARKS & TRIBES


 

INCARIJK ECUADOR

Inca of Inka?

INCARIJK, ECUADOR: NOORDELIJKSTE VESTING, INCAPIRGA: Maar wist je wel dat...? Ontdek Ingapirca's best bewaarde geheim

De correcte spelling in het Quechua - de oorspronkelijke Inka taal, is Inka, maar het meest wordt Inca geschreven in de spaanse spelling.

 

Beste taalgenoten in ben nog niet klaar met de Nederlandse bewerking. Het is beter nog even naar de Engelse versie te gaan. Sorry!

Deze website geeft je informatie over onze Nationale Parken Tours, onze Ronde Cuyabeno, onze Cofan en Cuyabeno Lodges en voor degenen die de fantastische natuur van Ecuador willen combineren met de beroemde cultuur van Peru, hebben we zelfs verlenging van 7 dagen Hoogtepunten van Peru. Hier vind je onze prijzen. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken. Als je onze fotos mooi, of onze info nuttig vindt kan je anderen helpen die pagina ook te vinden door de delen met onze meeschuivende "leuk" bar.  FB like

 

Incarijk Ecuador

Ingapirca is het noordelijkste grote monument van het Inkarijk, Ecuador, met de Tempel van de Zon als belangrijkste gebouw. Het is een ellipsvormige bouwwerk op een rots bovenop een berg. De Inkas hadden de Caņari Indianen pas een halve eeuw voor de komst van de Spaanse veroveraars aan zich onderworpen, en in feite is Ingapirca een gemengde vesting met zowel Inka als Caņari invloeden en dit is duidelijk zichtbaar aan de bouw. De stenen van de Inka-muren werden zodanig gehouwen dat ze precies in elkaar pasten. Het hoofdgebouw is in Inka-stijl gebouwd zonder cement, maar vele delen zijn in de Canarische stijl gebouwd, die wel cement gebruikten. Het Puma ontwerp van de stad en de halve maan vorm van de vestiging weerspiegelen de Caņari beschaving, terwijl de Sun tempel met haar Inka muren de Inka cultuur weerspiegelen. Net als in de meeste andere grote Inka ruīnes, werd er in Ingapirca ook een geavanceerd ondergronds aquaduct systeem gebouwd om water te distribueren voor de hele vestiging.

 

Op de top van de Tempel van de Zon staat er een klein gebouwtje, dat grotendeels vervallen is. Dat gebouwtje staat zo geplaatst dat tijdens de zonnewenden het zonlicht door het midden van de deuropening valt.  Terwijl het werkelijke doel van de site niet precies bekent is, moet de stad een militaire rol hebben gespeeld hebben als een fort in wat nu noordelijk Ecuador is en vanwaaruit Zuidelijk Colombia kon worden aangevallen.

 

Er wordt wel gezegd dat de Inka Yupanqui Túpac tijdens de expansie campagnes van het Inka rijk door zuidelijk Ecuador, de Caņari "Hatun Caņar" tribe tegen kwamen en de Caņari princess Paccha om strategische redenen gehuwd werd. Daaruit werd de Inka Huayna Capac in de stad van Pumapungo (tegenwoordig Cuenca) geboren en werd de samensmelting van de Caņari en Inka culturen beklonken. Op deze manier overheersten de Inkas de Caņaris maar legden zij hun geschillen op vreedzame wijze bij. De Canari mensen bouwden dit complex voor de Inka Huayna Capac. Ze gaven de stad een nieuwe naam en hielden de meeste van hun individuele gebruiken aan. Hoewel de Inka talrijker waren, eisten zij niet dat de Caņari afzagen van hun autonomie.

 

De godsdiensten van de Inkas en de Caņaris waren zeer verschillend: De Inkas waren zon aanbidders, terwijl de Caņari maan aanbidders waren. Verondersteld wordt dat de afgeronde vorm van de vesting de halve maan weerspiegelt. Waarschijnlijk was the ook een religieuse vestiging en hielden de bewoners er vele rituele feesten. Naar verluidt werden er tijdens die feesten grote hoeveelheden van de lokale gefermenteerde drank (chicha) genuttigd.

 

Het weer in Ingapirca verschilt nogal van de steden van Cuenca en Quito. Op 3180 boven zeeniveau is het klimaat er aanmerkelijk kouder, maar de patronen zijn vergelijkbaar: zon in de ochtend, terwijl de middagen vaak bewolkt worden en regenbuien je bezoek kunnen ondermijnen. Daarom organiseren wij de bezoeken in de ochtend, en zorgen we er voor dat je rond een uur of 2 uur weer terug bent in Cuenca, zodat je nog wat van koloniaal Cuenca kunt genieten, waar je minder afhankelijk bent van goed weer.

 

Beste taalgenoten in ben nog niet klaar met de Nederlandse bewerking. Het is beter nog even naar de Engelse versie te gaan. Sorry!

Deze website geeft je informatie over onze Nationale Parken Tours, onze Ronde Cuyabeno, onze Cofan en Cuyabeno Lodges en voor degenen die de fantastische natuur van Ecuador willen combineren met de beroemde cultuur van Peru, hebben we zelfs verlenging van 7 dagen Hoogtepunten van Peru. Hier vind je onze prijzen. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken. Als je onze fotos mooi, of onze info nuttig vindt kan je anderen helpen die pagina ook te vinden door de delen met onze meeschuivende "leuk" bar.  FB like

 

Incarijk: Ingapirca UNESCO wereld erfgoed monument

Incarijk: Plattegrond Ingapirca, noordelijk Incarijk

Als een UNESCO Werelderfgoed monument is Ingapirca de afgelopen 4 decennia goed bestudeerd en het is een must voor elke Ecuador bezoeker.

De vestiging was ontworpen om het Caņari en het Inka Rijk en hun culturen samen te smelten. De vorm van de stad is ontworpen als een puma, terwijl de vestiging als geheel een halve maan zou voorstellen.

   

Incarijk: Vesting Incarijk: Ingapirca.

Incarijk: Inca architectuur en stedebouw Ingapirca

Uitzicht over de Ingapirca ruīnes.

 
   

Incarijk: Inca muur met deur Ingapirca, Ecuador

Incarijk: Koninklijk paleis met inca ontwerp Ingapirca

Ingapirca toont het samenvoegen van twee grote culturen: de Inka architectuur gebruikt perfect op maat gehouwen natuurstenen, bijna zonder ruimte er tussen.

De Canaris gebruikten veel minder strak-gevormde stenen waarvan ze muren metselden. Aan de linkerkant een Inka-muur met een Inka-deur en aan de rechterkant een Caņari gebouw van een adelijke familie.

 

Incarijk: Middelbare school bezoek Ingapirca

Incarijk: Chamber op de Tempel van de Zon, Incapirca

De Ecuadoriaanse middenklasse families en scholen bezoeken steeds vaker hun culturele monumenten. Leraren nemen hun klassen mee op jaarlijkse schoolreisjes, zoals deze klas.

De kamer op de top van de Tempel van de Zon is zo georienteerd dat tijdens de zonnewende, op een bepaald moment van de dag, de zon door de smalle ramen viel om  heilige voorwerpen te beschijnen.

   

Incarijk: Offersteen op Ingapirca, noordelijk Incarijk

Incarijk: Inca huisje, Ingapirca

De Caņari hadden verschillende systemen en riten voor hun begrafenissen. De steen in deze afbeelding toont de schaduw van een Puma tijdens de zonnewende. Beīnvloed door de Inkas, hadden ze huizen die in vorm leken og die van Machu Pichu, maar qua constructie van keien en leem gemaakt zijn, in tegenstelling tot de huizen in Peru, die uit gehouwen stenen zijn gebouwd .

 

Incarijk: Kalendersteen, Incarijk

Incarijk: Inca Kalender

Incarijk: Kalenderstenen Ingapirca

Incarijk: Stenen Maanlicht kalender, Ingapirca

De Caņari hadden een geavanceerd kalender systeem, gebaseerd op de weerspiegeling van de maan in gaten die ze in rotsen hadden gebeiteld. De maan reflecteerde voor elke maan-maand jaar in andere gaten.

Zonnetempel Incarijk

Tempel van de Zon, Incarijk

Incarijk: Zonnetempel met inca stijl muren

Incarijk: Archeologisch UNESCO werelderfgoed monument, Ingapirca

Rond het middaguur veranderen de weersomstandigheden vaak snel. Deze foto's van de Inka Tempel van de Zon zijn  binnen een half uur na elkaar genomen. Toen we de site 45 minuten later verlieten om te lunchen, was er een miezerige regen en later hoorden we dat de zon niet meer terug kwam die middag. Daarom maken wij liever de excursies in de ochtend en zonder pauzes onderweg. Op die manier kan je nog van een plezierige middag in Cuenca genieten bij veel aangenamere temperaturen. Check hier voor het weer van Cuenca.

 

Incarijk: Rotsgezicht Ingapirca

Ingapirca Ruins, Ecuador: Caņari ornament from Ingapirca at display in the National Museum in Quito

Boven: Een Canari sierad in het nationale museum in Quito.

Niet zo bekend, is deze gigantische rotswant in de vorm van een gezicht op de voet van de Tempel van de Zon. Hoewel gedeeltelijk natuurlijk, lijkt het er op dat de Caņari de natuur een handje geholpen hebben om er een gezicht van te maken.

 

Andere belangrijke monumenten van het Incarijk, Ecuador, liggen in Cuenca.

 

 

PARKS & TRIBES houdt kantoor in:

 

Tel:

Email

niks

Praat of chat met ons in het Nederlands over Skype. Onze Skypenaam:

ecotravelworldwide