PARKS & TRIBES


 

MANGROVE BOSSEN VAN ECUADOR

VEEL ZUIDAMERIKAANSE MANGROVEBOSSEN GEKAPT VOOR GARNALEN KWEEK. Beschermde Ecuadoriaanse mangroven de beste van hele Amerikaanse Stille Oceaan

Mangrovebossen langs de Stille Oceaan

Aan de Amerikaanse zijde van de Stille Oceaan zijn mangrove bossen tamelijk zeldzaam, en als je kijkt naar hun totale oppervlakte zijn het uiterst zeldzame kustbossen. Er zijn een paar kleine mangroves langs de Mexicaanse en Guatemalese kusten maar de goed ontwikkelde mangrovebossen komen voor van El Salvador tot Costa Rica.

 

Van Panama tot Noord Colombia zijn er ook wel wat mangroven maar deze zijn erg dynamisch met open estuaria en bestaan daarom vooral uit struiken. Pas vanaf het midden van Colombia - de Chocˇ - tot het noorden van Ecuador zijn de mangrovebossen weer goed ontwikkeld met uitgebreide netwerken van kreken en half-afgeschermde estuaria. In Columbia echter maken de mangroven nog steeds deel uit van de laatste FARC bolwerken! Dus alleen de mangroven van het noorden van Ecuador zijn toegankelijk voor het publiek. Ten zuiden van Ecuador komen alleen nog wat rudimentaire mangrovebosjes voor in noord Peru.

 

Beste taalgenoten in ben nog niet klaar met de Nederlandse bewerking. Het is beter nog even naar de Engelse versie te gaan. Sorry!

Deze website geeft je informatie over onze Nationale Parken Tours, onze Ronde Cuyabeno, onze Cofan en Cuyabeno Lodges en voor degenen die de fantastische natuur van Ecuador willen combineren met de beroemde cultuur van Peru, hebben we zelfs verlenging van 7 dagen Hoogtepunten van Peru. Hier vind je onze prijzen. Onze website heeft honderden high-resolution fotos van Cuyabeno en Ecuador, met thumbnails die openen door ze aan te tikken. Als je onze fotos mooi, of onze info nuttig vindt kan je anderen helpen die pagina ook te vinden door de delen met onze meeschuivende "leuk" bar.  FB like

 

Mangrove bossen in Ecuador

In Ecuador zijn veel mangrove bossen gekapt voor de aanleg van garnalenkwekerijen, maar sommigen worden goed beschermd, en het mooiste gebied is het Ecologisch Reservaat Cayapas Mataje. Aangezien het geen gebruikelijke bestemming is voor toeristen, zijn er geen standaard excursies, maar we kunnen een op maat gemaakte excursie organiseren als je ge´nteresseerd bent. 

 

Click op onderstaand kaartje voor een gedetailleerde printbare kaart van Manglares Cayapas Mataje Ecologisch Reservaart:

Kaart mangrove bossen en natuurgebieden Ecuador

Mangrove bos op steltwortels

Luchtwortels mangrovebos Ecuador

Steltwortels mangrove kust Ecuador

Omdat ze bij hoog water onderlopen, vangen de wortels van de Mangrove bossen veel voedselrijk slib uit het estuarine water. Daarom vormen ze ÚÚn van de productiefste natuurlijke ecosystemen ter wereld. Ecologisch worden mangrove bossen beschouwd als de kraamkamers van de oceanen!

Visser met werpnet in Mangrovebos

Witte Mangrovebossen, Ecuador

Vissers met vaste netten, Mangrovekust Ecuador

Hengelaars in Mangrove gebied Ecuador

Traditionele visserij Mangrove gebied Ecuador

Het water van de mangrove bossen zit - net als bijvoorbeeld de Waddenzee - vol met fijn slib en nutrientes waarmee algen en ander plankton zich kunnen voeden en is daarom bijzonder voedselrijk voor vis die er daarom graag kuit schieten. De jonge vis verblijft dan ook de eerste levensfase in de estuarine wateren van de mangrove bossen.

Er zijn ook kustwater vissen die hun hele leven in deze wateren verblijven, zoals platvis. Ook belangrijk zij de garnalen en schelpdieren; Deze bieden weer mogelijkheden biedt voor de lokale vissersgemeenschappen.

 

Zilverreigerkolonie, Mangrovebossen Ecuador

Bruine Pelikanen aan de mangrovekust van Ecuador

Bruine Pelikanen in vlucht in Ecuador's Mangrovebossen

De vogeldiversiteit in mangroven is niet zo rijk als in de tropische regenwouden, maar de soortensamenstelling is totaal anders, en iedereen die een indrukwekkende lijst van tropische vogels wil hebben moet dus vogels kijken in een mangrove.

Een groot voordeel van de mangroven is, dat veel van de vogelsoorten er relatief talrijk en groot zijn. Een excursie naar een mangrove kan zomaar zo'n 50 soorten toevoegen aan je lijst.

 

Mangrovebossen tour

Visrestaurantje op stelten in Mangrovegebied Ecuador

Het tourisme is nog niet goed ontwikkeld in de mangrove bossen van Ecuador en de omstandigheden zijn primitief en de excursies erheen zijn niet altijd zo betrouwbaar als men zou willen. Wat flexibiliteit bij het reizen helpt veel om van je bezoek tot een succes te maken.

 

 

PARKS & TRIBES houdt kantoor in:

 

Tel:

Email

niks

Praat of chat met ons in het Nederlands over Skype. Onze Skypenaam:

ecotravelworldwide