logoPARKS AND TRIBES

Click  for 5 languages:

EnglishEspañolFrançaisNederlandsDeutsch

 

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD

Beste Reistijd Amazone Regenwoud

Het klimaat in het Amazonebekken heeft een nat en een droog seizoen. Niet dat het niet regent in het "droge" seizoen, het regent minder gedurende die tijd. Gewoonlijk begint het droge seizoen in december en eindigt die begin of midden maart. Maar dit zijn algemene tendenzen. Je kunt zomaar een relatief droge periode hebben in het natte seizoen en omgedraaid in het droge.

 

Voor het transport naar het Cuyabeno Meer is de regenval erg belangrijk. Gedurende de piek van het droge seizoen kan het meer grotendeels droogvallen. Op zich is dat erg interessant, want dan zitten alle waterdieren, zoals de kaymannen bij elkaar op een kluitje in het overgebleven water. Maar voor het transport is dat een probleem, omdat er erg weinig water door de rivier stroomt. 

 

Hoe betrouwbaar zijn deze indicaties? Deze aanduidingen zijn slechts algemene klimaat karakteristieken, en jaarlijkse schommelingen van de gemiddelden zijn heel gewoon. Eigenlijk elk moment van het jaar kan het regenen, warm zijn of zelfs koud. Ongeacht wat je op het internet leest, is het weer in het tropisch regenwoud van het Amazone gebied  behoorlijk variabel! Als eerste moet opgemerkt worden dat in 24 uur de temperaturen meestal aanzienlijk variëren. Wanneer de zon rond 12.00 uur staat, leidt dit gemakkelijk tot temperaturen van 30 - 34° C, met de hogere temperaturen tijdens het droge seizoen. Maar in de avonden, dalen de temperaturen snel en worden zeer aangenaam. 'S nachts zijn de temperaturen zo laag dat u een dunne deken nodig heeft, en in de ochtend wordt het niet heet vóór 10 uur. Ja, het grootste gedeelte van de tijd is het weer in Cuyabeno buitengewoon aangenaam en heb je geen airco nodig.

 

Dus het regent in het tropisch regenwoud? Reken maar! Toen ik 4 decennia geleden voor het eerst in het tropisch regenwoud was, verbleef ik in een biologisch station. Als jonge bioloog, net uit het kille klimaat van Nederland werd ik de eerste ochtend wakker met motregen op het metalen dak. Slecht weer om vogels te kijken dacht ik en ik ging weer slapen. Een paar uur later kwamen mijn senior collega's biologen terug uit het regenwoud in natte nylon poncho's maar met voor de rest droge kleren en ze vroegen me wat er aan de hand was en waarom ik niet met de ochtend excursie was mee gegaan. Ik zei dat het geen nut had, omdat het regende en er dan geen vogels zijn. Ze lachten sarcastisch en zeiden: Man, dit is het tropisch regenwoud! Het regent altijd en de vogels en zoogdieren komen evengoed te voorschijn, zelfs als het regent. Ik heb die fout nooit meer gemaakt. In het tropische regenwoud ga je onder alle weersomstandigheden er op uit om naar wilde dieren te kijken, weer of geen weer.

 

Beste taalgenoten, deze website geeft je informatie over onze Nationale Parken Tours, onze Galapagos programmas en de programmas vanuit onze Cofan en Cuyabeno Lodges: zoals onze Ronde Cuyabeno, en onze Cuyabeno Expeditie. Voor degenen die de fantastische natuur van Ecuador willen combineren met de beroemde cultuur van Peru, hebben we zelfs verlenging van 7 dagen Hoogtepunten van Peru. Hier vind je onze prijzen. Onze website geeft de beste informatie op het internet, want wij zijn vakbiologen met 40+ jaren ervaring.

OUR PARKS AND TRIBES ECO TOURS

(Scroll down for the full description of the current page)

Indians take you in their agile dug-out canoes along winding rivers.

STANDARD COFAN LODGE TOUR

Start your Cuyabeno journey on Ecuador's most scenic wide Amazon tributary, the Aguarico River. Spend 3 nights in the Cofan Lodge, exploring the lower Cuyabeno and Zábalo Rivers.

 

 

Price: $ 499

 4 days

Children learning about the rainforest.

CUYABENO LOOP

The Cuyabeno Loop explores the breathtaking scenery of lower Cuyabeno and Zábalo Rivers and the Cuyabeno Lake. Watch the amazing birds and wildlife. Pass 2 nights with the amazing Cofan Indians in the Cofan Lodge and enjoy 2 nights of comfort in the famous Cuyabeno Lodge.

Price: $ 799

5 days

 

Birdwatching by visitors of the Amazon in Ecuador

LAGARTO COCHA EXPEDITION

The Lagarto Cocha Expedition on hidden creeks and lakes is the best Amazon journey in Ecuador! Discover Indian tribes in Ecuador, Monkeys, Sloths, Dolphins. No other Amazon rainforest in any of the Amazon-Andean countries can match the wildlife viewing of Cuyabeno and it is far better than Yasuní!

 

Price: $ 1099

7 days

excursion on Lake Cuyabeno

CUYABENO LAKE PROGRAM

The Cuyabeno Lake Program explores all the wild places surrounding the Cuyabeno Lake. Bonsai-shaped Macrolobia trees with the whispering of the mysterious prehistoric Hoatzin birds and the noisy Blue and Yellow Macaws. Our Cuyabeno Lodge is on the best location, because we were the first and chose the best location on a seasonal island in the Cuyabeno Lake itself.

Price: from $ 410

4 - 5 days

 

Alpacas in Chimborazo Wildlife Reserve are the domesticated form of the vicuñas.

NORTHERN ANDES TOUR

Our Northern Andes Tour lets you get a taste of some of the best Andean National Parks, visiting the highest groves in the world: the Polylepis trees, the highest mountain in the world calculated from the center of the Earth, the Chimborazo with Vecuñas and Lamas, the highest active volcano in the world, the Cotopaxi.

 

 

Price: from $1149

5 days

San Rafael Falls

NATIONAL PARKS TOUR

Our National Parks Tours take you on a fantastic journey along the best possible sample of Andean and coastal parks. They have been designed to complement Galapagos and/or Amazon cruises. They can start from different places, particularly Quito, Guayaquil and Cuenca. While the full program lasts 9 days, it is possible to make a limited selection of parks, like the 6 days' "Andes and Coast" module.

Price: $ 1999

9 days

 

Bartelome Island at Galapagos National Park

GALAPAGOS LAST MINUTE

We have a fabulous selection of Galapagos programs, including cruises, island hopping, scuba diving or relaxing on one of the many different hotels varying from modest inns to deluxe resorts.

 

 

Price: from $ 550

from 3 days

Inca wall in Cusco.

PERU HIGHLIGHTS

A fabulous program for visiting the most famous cultural highlights Lima, Cusco, Machu Picchu and the Sacred Valley. At the same time it serves as the Lima hub for the Peru National Parks Tour. This module is an extension to our National Parks Tour Ecuador and/or Galapagos National Park and/or Amazon Cruises.

Price: $ 1199

7 days

Continuation of the current page theme

 

Nu is het ook weer niet zo dat het de hele tijd regent. Meestal valt de regen in buien, maar op zijn minst één bui per dat is heel normaal, en die kan afgewisseld worden met zonneschijn. Maar als je pech hebt tref je een aantal dagen dat het nauwelijks stopt met regenen, al dat gebeurt niet vaak. Als je op het ergste voorbereid bent, dan is elk uur zonneschijn er een vreugde, en de meesten van jullie zullen waarschijnlijk veel uren vreugde beleven.

 

Wat we wel adviseren is dat je zo'n waterdicht verrekijkertje meeneemt. Vanaf November 2012 zullen wij ze beschikbaar hebben voor verhuur, maar neem je eigen mee als je kunt want je zult er je hele vakantie plezier van hebben.

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: verrekijkertje

Bij de lodge hebben we poncho's en rubberen laarzen om er voor te zorgen dat je altijd van de jungle kan genieten als je bij ons te gast bent. Dat gezegd hebbende, gebeurt het niet zo vaak dat het elke dag regent. De regen komt meestal in buien en na een tijdje is het weer droog.

 

Regentijd in het Amazone Regenwoud

De oppervlakte van de meren waar de Cuyabeno Lodge zich bevindt, heeft de vorm van een gigantische schotel met een relatief smalle uitgang naar het zuiden. Dus als het regent, vult de schotel zich met water, waardoor de meren en moerassen zich vullen met water. De hoeveelheid neerslag varieert sterk over het jaar. Er zijn uitbarstingen van regenval die snel de "schotel" opvullen en de waterspiegel kan gemakkelijk 5 meter boven het normale niveau stijgen. Tijdens zulke hoog water, dat verscheidene maanden kan duren, stijgt de Cuyabeno boven de rivierbedding en grote stukken oerwoud worden overstroomd. Tijdens dergelijke perioden komen de vissen het woud in om zich te voeden en om kuit te schieten en ze worden gevolgd door de Amazone dolfijnen. Een grote groep van Koningsgieren leidde ons naar een dode dolfijn diep in het woud. Hij werd opgesloten toen het water zich terug trok. Als pioniers in ecotoerisme, hadden we de eerste keuze en we kozen een van de weinige heuvels in het hele gebied en onze lodge is nooit ondergelopen. De meeste andere accommodaties zijn op de rivieroevers gebouwd, die gedurende de natte seizoenen onderlopen.

 

Het Amazone gebied van Ecuador beslaat ongeveer 40% van het land en speelt een belangrijke rol in de economie van het land, hoewel slechts 3% van de bevolking woont. Dit komt voornamelijk door de olieputten in het noorden van de regio, die de Ecuadorianen de "Oriente" noemen, wat "Oost" betekent. Hoewel schijnbaar minder belangrijk is de kleinschalige ecotoerisme van lodges, maar omdat ze Ecuador's toeristische product completeren, zijn ze in feite veel belangrijker dan de meeste Ecuadorianen realiseren. Het klimaat is vochtig met een zeer hoge regenval, die dicht bij de Andes, in Puyo (eerste twee grafieken) en Tena, kan wel oplopen tot zo'n  4400 mm regenval per jaar.

 

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Puyo klimaatsgegevens.BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Puyo gemiddelde temperaturen.

Gegevens van Puyo, nabij de Andes.

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Lagoagrio maandelijkse regen data.BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Lagoagrio gemiddelde temperaturen.

Gegevens van Lagoagrio op 60km van Cuyabeno.

 

Verder oostelijk in de laaglanden, is de regenval gemiddeld 3500 - 3200 mm  per jaar en een gemiddelde temperatuur van 23 - 25 C. Deze waarden zijn echter zeer grof en de temperaturen liggen lager in de uitlopers van de Andes, waar de Cuyabeno meren zich bevinden. Zo loopt de temperatuur tot 27 C in Leticia, in het oosten van Colombia. Gemiddelde Amazon regenval toont een west-oostelijke gradiënt, met gemiddelde waarden die naar het oosten afnemen. Zo ontvangt Lago Agrio 3500 mm, Tarapoa bij de Cuyabeno-meren ontvangt ongeveer 3300 mm regenval per jaar, terwijl we 3200mm voor het Lagartacoche-gedeelte van de reserve aan de grens met Peru schatten, om minder dan 3200mm te ontvangen.

 

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Tarapoa airport maximum en minimui temperaturen.BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Tarapoa Airport regen cijfers.

 

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Tarapoa Airport temperatuur gegevens.BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Tarapoa 2016 regenval.

Neerslag in Lagoagrio (Boven) is het laagste in december, met een gemiddelde van ongeveer 200 mm. De meeste regenval valt in juni, met een gemiddelde van 345 mm. In Tarapoa, 10 km van de ingang van het Puente Park, zijn de gegevens erg vergelijkbaar (midden en onder. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Lagoagrio is 3500 mm, voor Tarapoa 3300mm, die aantoont hoe de regenval afneemt, verder weg van de Andes..

Met een gemiddelde temperatuur van 25,7 ° C in Lagoagrio is November iets warmer dan de rest van het jaar, terwijl de gemiddelde temperaturen in juli iets lager zijn bij 24,1 ° C. Het is de laagste gemiddelde temperatuur van het hele jaar. Eronder vind je de neerslaggegevens voor Tarapoa in 2016.

 

Climate Data Puyo, elevation 925m
  Jan Feb March April May June July Aug Sept Oct Nov Dec
Avg.  (°C) 21.4 21.5 21.5 21.6 21.3 20.6 20.4 21 21.4 21.5 21.9 21.8
Min.  (°C) 16.9 17 17 17 16.9 16.1 16 16 16.2 16.3 16.9 17
Max.  (°C) 25.9 26.1 26.1 26.2 25.8 25.2 24.9 26 26.7 26.8 26.9 26.6
Avg.  (°F) 70.5 70.7 70.7 70.9 70.3 69.1 68.7 69.8 70.5 70.7 71.4 71.2
Min.  (°F) 62.4 62.6 62.6 62.6 62.4 61.0 60.8 60.8 61.2 61.3 62.4 62.6
Max.  (°F) 78.6 79.0 79.0 79.2 78.4 77.4 76.8 78.8 80.1 80.2 80.4 79.9
Rainfall (mm) 296 298 420 455 401 440 370 312 344 361 357 349

Puyo ligt op de Andesflanken waar de wolken omhoog gedreven worden en gigantisch veel regen veroorzaken. Tussen de droogste en natste maand variëert de regenval 159 mm; De gemiddelde temperatuur variëert 1.5 °C.

 

Vanaf Lagoagrio beginnen de echte Amazone laaglanden.

Climate Data Lagoagrio, elevation 300m
  Jan Feb March April May June July Aug Sept Oct Nov Dec
Avg.  (°C) 24.8 24.8 24.6 24.5 24.2 24.1 24 24.3 24.9 25.2 25.3 25.1
Min.  (°C) 19.7 19.9 19.9 19.9 19.7 19.7 19.5 19.3 19.8 20 20.2 20
Max.  (°C) 29.9 29.7 29.4 29.1 28.8 28.6 28.5 29.3 30 30.4 30.4 30.3
Avg.  (°F) 76.6 76.6 76.3 76.1 75.6 75.4 75.2 75.7 76.8 77.4 77.5 77.2
Min.  (°F) 67.5 67.8 67.8 67.8 67.5 67.5 67.1 66.7 67.6 68.0 68.4 68.0
Max.  (°F) 85.8 85.5 84.9 84.4 83.8 83.5 83.3 84.7 86.0 86.7 86.7 86.5
Rainfall (mm) 215 228 308 381 360 342 302 223 264 309 299 246

Tussen de droogste en natste maand variëert de regenval  166 mm; De gemiddelde temperatuur variëert 1.3 °C.

 

Tarapoa is typerend voor de omstandigheden van het Cuyabeno Meer.

  Jan Feb March April May June July Aug Sept Oct Nov Dec
Avg.  (°C) 25.3 25.4 25.2 25.1 24.9 24.7 24.1 24.7 25.2 25.5 25.7 25.6
Min.  (°C) 20.3 20.5 20.6 20.7 20.4 20.4 19.9 19.9 20.2 20.3 20.6 20.5
Max.  (°C) 30.4 30.3 29.9 29.6 29.4 29 28.4 29.5 30.3 30.7 30.9 30.8
Avg.  (°F) 77.5 77.7 77.4 77.2 76.8 76.5 75.4 76.5 77.4 77.9 78.3 78.1
Min.  (°F) 68.5 68.9 69.1 69.3 68.7 68.7 67.8 67.8 68.4 68.5 69.1 68.9
Max.  (°F) 86.7 86.5 85.8 85.3 84.9 84.2 83.1 85.1 86.5 87.3 87.6 87.4
Rainfall (mm) 223 214 305 342 321 345 314 236 251 296 282 202

 

Klimaatsgegevens van Nuevo Rocafuerte aan de border met Peru geven de situatie weer van Lagarto Cocha.

Climate Data Nuevo Rocafuerte, elevation 180m

 

Período

Jan

Feb

Mar

Apr

May

Jun

Jul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

Precipitación (mm)

1976-1990

160.9

188.5

238.7

312.0

361.6

330.5

273.2

241.4

223.7

256.9

209.8

150.0

Días con lluvia*

1976-1990

13.0

12.0

15.0

18.0

20.0

20.0

19.0

16.0

14.0

17.0

15.0

13.0

 

 

Climatological Information for Iquitos, Peru
Location of weather station : 3.7 S, 73.2 W, altitude : 126 m
  Period Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Mean Max (°C) 1961-1990 32 31.7 31.9 31.0 30.6 30.4 30.9 31.6 32.1 31.9 31.9 31.7
Mean Min(°C) 1961-1990 22 22.0 22.1 22.1 21.9 21.3 20.8 21.1 21.4 21.8 22.1 23.2
Rainfall (mm) 1961-1990 279 227 279 310 274 190 182 165 189 242 260 282

 

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Een typisch bewolkte hemel die later een licht motregen veroorzaakte maar geen echte bui

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Stapel wolken kunnen zelfs een lokale regenbui produceren bij zonnig weer

Een typisch bewolkte hemel die later een licht motregen veroorzaakte maar geen echte bui.

 

Stapel wolken kunnen zelfs een lokale regenbui veroorzaken bij zonnig weer.

 

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Aan het eind van de dag wordt het weer koeler in de Amazone

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Zonsondergang in Cuyabeno, weer amazone

Uitgaan op zoek naar krokodillen in het donker, in dit uur is de temperatuur zeer aangenaam. Als de avond vordert, kan men zelfs een lichte sweater nodig hebben soms.

 

Dramatische zonsondergangen heb je vaak in Cuyabeno.

 

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Typisch voor het Amazone klimaat klaren de luchten vaak op bij zonsondergang

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: De ochtenden zijn vaak wolkeloos

Eén van die mysterieuze prachtige zonsondergangen op de Cuyabeno Lodge.

Een excursie in de vroege ochtend zon is zeer comfortabel bij waarschijnlijk zo'n 23 graden Celsius.

 

De Cuyabeno Lodge heeft nooit last van overstromingen omdat die op één van de weinige heuvels in het gehele meren gebied ligt en alle huisjes liggen verscheidene meters boven de hoogst bekende hoog waterlijn zijn gebouwd. Niet voor niets is de lodge gebouwd door een Nederlander die gewerkt heeft bij Rijkswaterstaat smilie.

 

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: De kronendaktoren bij heldere lucht

Boven op de heuvel staat de 12 meter hoge Cuyabeno observatie toren, bovenop een heuvel van 15 meter boven de hoogwaterlijn. De toren is het hoogste punt in het gebied en kijkt uit over de boom kronen en Cuyabeno Lake. Met zo'n dertig meter boven de omgeving heeft onze antene de beste mobile telefoon ontvangst en fungeren we als alarmcentrale in geval van nood.

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Cuyabeno Lodge vanuit de luchtBESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Uitzicht vanaf de Cuyabeno uitzichttoren

Zelfs bij extreme hoog water, zoals te zien op deze lucht foto vanuit de lucht hieronder, houdt de Cuyabeno Lodge de voeten droog.

 

Tijdens het droge seizoen, kan het niveau van de Cuyabeno Rivier zo laag komen te staan dat die onbevaar wordt voor de gemotoriseerde kanos waardoor de bezoekers de meren niet kunnen bereiken. Dit treft alle lodges hetzelfde. De meeste jaren echter blijven de meren bereikbaar. Over de afgelopen 20 jaar is het ons 5 keer overkomen dat we de lodge een aantal weken moesten sluiten. In het droge seizoen zijn er meestal meer dieren die hun /paartijd hebben en komen ermeer bloemen uit, maar dat zijn tendensen. De Hoatzin bijvoorbeeld, paart in het regenseizoen. Zoals je kunt zien is het klimaat in het Amazone regenwoud  nogal variabel en kan je geluk of pech hebben met het weer.

 

BESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Cuyabenomeer tijdens laag waterBESTE REISTIJD VOOR HET AMAZONE REGENWOUD: Cuyabenomeer tijdens het droge seizoen

Meren, zoals het Cuyabeno Meer, zijn vrijwel altijd ondiep en kunnen droogvallen tijdens droge perioden.

 

Het is interessant om te zien dat er in de tropen zeer weinig Latijns Amerikanen onderscheid maken tussen klimaat en weer en zij gebruiken de twee woorden voor beide betekenissen. (Alleen voor onze Latijns Amerikaanse vrienden: "Klimaat" betekent de algemeen heersende weersomstandigheden van een regio, zoals temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid, neerslag, zonneschijn, bewolking en wind, gedurende het gehele jaar, gemiddeld over een reeks van jaren, terwijl "weer" refereert aan de atmosferische omstandigheden op een bepaald moment op een bepaalde plaats). Ook worden de seizoenen verschillend geïnterpreteerd. Het droge seizoen is de zogenaamde verano (zomer) en de natte seizoen invierno (winter); deze aanduidingen zijn helemaal niet gerelateerd voor zomer en winter op het noordelijk of zuidelijk halfrond. Seizoenen kunnen zo genoemd worden wanneer er een droge / natte periode plaatsvindt. In feite is een zeer gangbare uitdrukking "hace verano/invierno" ("het is zomer/winter") om aan te geven dat de zon schijnt of dat het regent. In Cuyabeno is er een "droog" seizoen ongeveer van december tot februari. Maar dat betekent niet dat het nooit regent tijdens deze periode. Het betekent alleen dat het minder regent dan tijdens het natte seizoen. Dan staat het water peil lager en delen zijn moeilijker toegankelijk, maar er zijn dan ook meer dieren te zien. Er is dus eigenlijk geen Beste Reistijd Amazone Regenwoud.

 

Het klimaat in Ecuador per streek:

PARKS & TRIBES houdt kantoor in:

Hotel Balmoral, Adres: Calle Moreno Bellido E6-57 & Avenida Amazonas, Quito

Telefoon: (++593)(02) 2 50 5310, Mobiel: (++593) (0) 96 29 35 271

Email:

[email protected]

Skype: ecotravelworldwide

Parks Man Dr. Daan Vreugdenhil is author of this website and founder of Parks and Tribes. He dedicated his life to the conservation of nature. https://www.facebook.com/DrDaanVreugdenhil, https://www.linkedin.com/in/drdaanvreugdenhil/. He was part of the team that selected the first 39 protected areas of Ecuador, including. Yasuní and Cuyabeno, the latter of which he he later recommended to be expanded from originally 150,000ha to 600,000ha, together with then Cuyabeno director Prof. Dr. Flavio Coello and Parks and Tribes partner. Daan is also the founding father of the Cuyabeno Lodge and co-manager of the Cofan Lodge. This website and its programs have been created by the renowned conservation biologist "Parks Man" Dr. Daan Vreugdenhil

This website and its programs have been created by the renowned conservation biologist "Parks Man" Dr. Daan Vreugdenhil